top of page

Niet migratiecrisis, maar migratiekansen

Bijgewerkt op: 12 apr. 2022‘Migratie’ is een woord dat veel associaties oproept. Voor migranten betekent het de hoop op een betere toekomst, maar ook een periode vol onzekerheid en zelfs gevaar. Ook voor hun familie en vrienden die niet mee migreren is het akelig om iemand te zien vertrekken zonder te weten wat er precies zal gebeuren onderweg en bij aankomst. Soms leidt migratie tot nieuwe mogelijkheden en financiële zekerheid, zowel voor de gelukzoekers zelf als voor hun families. Maar jaarlijks laten ook duizenden mensen het leven op hun zoektocht naar geluk.


In de landen waar de nieuwkomers zich willen vestigen, roept migratie nog andere emoties op. Migratie komt de bevolkingsgroei ten goede, zorgt ervoor dat jobs ingevuld worden en stimuleert de handel. En toch krijgen immigranten vaak te maken met discriminatie, racisme en soms zelfs met geweld. Veel politici wakkeren de gevoelens van angst voor andere culturen aan. Zij beweren dat migratie een bedreiging vormt op de veiligheid, de identiteit en de samenhorigheid van een land en haar inwoners.


In de praktijk is er weinig bewijs voor het idee dat migranten jobs afnemen, de welvaart in gevaar brengen of de sociale zekerheid doen afbrokkelen. Integendeel: migratie blijkt een positief effect te hebben op de groei, de innovatie en de levendigheid van economieën en samenlevingen. Diversiteit en verbondenheid over landsgrenzen heen zijn positieve processen, wat bijvoorbeeld ook het doel is van de oprichting van een instelling als de Europese Unie.


Migratie is geen Europees fenomeen; over de hele wereld zoeken mensen andere landen en continenten op. Zo ontstaat er een uitgebreid netwerk, dat alle mogelijke landen met elkaar verbindt. Mooi toch, die uitwisselingen tussen mensen en hun visies op het leven? Op verschillende plekken op deze aarde brengt migratie veranderingen teweeg, zowel op cultureel, sociaal en economisch vlak. Nu is het aan ons om die veranderingen vol nieuwsgierigheid te bestuderen, conflicten op te lossen en uitdagingen aan te gaan. Op die manier is het leven op deze aardbol, die steeds in beweging is, razend interessant!


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page