top of page

WIJ ZIJN HIER OM MET JULLIE IN GESPREK TE GAAN

Ons Verhaal

In het nieuws wordt vaak gesproken over een ‘migratiecrisis’. Woorden als ‘vluchtelingenstroom’ en ‘opvangcrisis’ geven de indruk dat we overspoeld worden door mensen van andere landen, en dat ons land zich daarom in een crisis bevindt. Op die manier krijgen de inwoners van België schrik van nieuwkomers. De oplossing volgens sommigen? Deze mensen buitensluiten, ze bannen uit Europa.

 

De grenzen die voor Europese burgers slechts stippellijnen op een wereldkaart zijn, zijn voor mensen op de vlucht goedbewaakte ijzeren hekkens. Hun dromen worden tot nachtmerries gemaakt, hun vrijheid beperkt met prikkeldraad en pushbacks. De mensenrechten die voor ons zo vanzelfsprekend zijn, waar we zo trots op zijn, blijken niet meer dan woorden. Loze beloftes die we niet nakomen.

 

Wij willen geen Europese burgers zijn die het vanzelfsprekend vinden dat niet-Europese burgers het leven laten op hun zoektocht naar vrijheid. De Europese Unie moet haar beleid veranderen, humaan maken. En wij moeten met z’n allen onze verantwoordelijkheid nemen, empathie tonen en solidair zijn. Wanneer je thuis niet langer veilig is, wanneer je op zoek moet gaan naar een beter leven, zou je opgevangen moeten worden met warmte en zorg. Daarom is een vluchtelingenopvang die mensen een nieuwe, veilige plek biedt levensnoodzakelijk. Een plek die aanvoelt als thuis komen. Enkel op die manier kunnen nieuwkomers meebouwen aan een hoopvolle toekomst voor hun nieuwe thuisland, en kunnen wij hen helpen om hun verdriet om het verlies van een vorige thuis te verzachten. Personen van vlees en bloed mogen niet tegengehouden worden door papieren formulieren in hun zoektocht naar onderdak.

 

Daarom deze website, dit project, dat migratie centraal plaatst en jongeren wil aanzetten tot nadenken over de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. We laten ons inspireren door elkaar en door interessante boeken, documentaires, films, speeches, enzovoort. Wij willen jullie uitdagen om jezelf en de wereld in vraag te stellen. Om vervolgens de wereld zelf te veranderen.

Ons team

Estelle

Hey, ik ben Estelle! Mij kan je vaak vinden onder een dekentje met een kop thee, kijkend naar een true-crime serie. Lezen zal je mij ook regelmatig zien doen, liefst van al met mijn lieve kat op de schoot. Ten slotte mag je mij altijd wakker maken voor een lekkere maaltijd, zeker als het sushi is!

Inès

Mijn naam is Inès. Ik ben 25 jaar. Mijn roots liggen in Burundi. Ik heb een groot hart voor asiel, migratie en mensenrechten. Daarnaast maak ik er mijn missie van om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en aan te pakken. In mijn vrije tijd probeer ik mij maatschappelijk te engageren.

Ivo

Ik ben Ivo Shimwa (25) en houd van media en jeugdwerk. Mensen doen lachen en iets bijleren is wat ik graag doe. In mijn vrije tijd zet ik me in voor verschillende organisaties die met kinderen en jongeren werken.

Kristie

Ik ben Kristie, 17 jaar en geboren maar niet getogen in Brussel. Als ik mezelf in twee woorden moet omschrijven zeg ik creatief en avontuurlijk. Deze woorden brengen me ook meteen bij mijn twee favoriete bezigheden: schilderen en reizen. Voor mij is er niets zo leuk als nieuwe plekjes op de wereld ontdekken en die dan liefst ook op doek afbeelden. Daarnaast heb ik ook een passie voor goede boeken met inspirerende verhalen. Ik hoop via dit project zelf ook mee te schrijven aan mooie verhalen.

Mahaba

Ik ben Mahaba, ik ben 21 jaar en ik ben afkomstig uit Syrië. Naast mijn liefde voor de wetenschap als student biomedische wetenschappen heb ik veel hoop voor een maatschappij waarin iedereen geaccepteerd wordt. Ik wil werken aan een maatschappij waarin iedereen gelijk behandeld wordt, waarin de maatschappij niet verdeeld wordt door haat, en waarin discriminatie en racisme geen plek hebben.

Mathis

Hey, mijn naam is Mathis. In mijn vrije tijd ben ik erg veel bezig met muziek. Ik hou er ook van om lekker te gaan eten of gezellig iets te gaan drinken met vrienden en familie. Ik ben optimistisch ingesteld en geniet met volle teugen van het leven.

Margot

Ik ben Margot (zij/haar). Ik werd 22 jaar geleden geboren in Gent. Ik studeerde literatuur, en besef dus goed hoe belangrijk verhalen zijn in deze ingewikkelde maar mooie wereld. Dit jaar begon ik aan een Conflict and Development studies. Ik hou van boeken (uiteraard), radicaal feminisme, romantische zwart-witfilms en chocolade (niet per se in die volgorde). Ik wil meeschrijven aan hoopvolle verhalen, om deze wereld tot een veilige plek te maken voor iedereen.

Naomi

Ik ben Naomi. Ik ben 18 jaar en kom uit Antwerpen. Als student laatste jaar, ben ik enorm hard geïnteresseerd in mensenrechten. Waardoor ik me elke dag probeer te verdiepen rondom de rechten van de mens door boeken te lezen en me in te zetten in verschillende organisaties. Ik lees graag boeken en vind mijn ontspanning door muziek te luisteren. Wat mij enorm hard inspireert zijn verhalen. Verhalen van jong en oud. Verhalen die inspirerend zijn, maar ook voor elkaar. Want ik geloof dat ieder mens een bijzondere verhalen met zich meedraagt. Wat mij motiveert is me elke dag in te zetten voor onze maatschappij.

bottom of page